Polismannen åtalas för rasistiska kommentarer Foto: Mikael Fritzon/ TT

Rättegång mot polisman som skrek ”arabjävel” uppskjuten igen

Uppdaterad
Publicerad

Meningen var att rättegången skulle hållas under måndagen och tisdagen, men eftersom målsägande inte har gått att nå togs beslutet att ställa in.

Detta är andra gången som rättegången ställs in. Från början skulle den ha hållits i maj, men den gången sköts den upp eftersom polismannens advokat ville höra fler vittnen. Tid för ny rättegång är ännu inte klar.

Polismannen står åtalad för olaga hot och förolämpning. Det var i slutet av april 2016 som hela händelsen utspelade sig. Några personer på ett asylboende vid hotell Amigo i Emmaboda hade hamnat i bråk med varandra.

Tumult på asylboende i Emmaboda

Stämningen var hätsk och hotfull varpå två polispatruller inledningsvis larmades till platsen.

”Upploppsstämning”

Enligt förundersökningen hade två av poliserna fått i uppgift att omhänderta en man, målsägande i fallet, som befann sig på asylboendet, men som själv inte bodde där.

I förhören säger målsägande att han var på plats för att prata med de boende. Men enligt väktarna vid asylboendet bidrog mannen istället till att ”trissa upp stämningen”.

Den ena polispatrullen för därefter bort målsägande från platsen och enligt dem själva kör de honom cirka tre kilometer från hotell Amigo.

Meningar går isär

Målsägande uppger i förhör att den åtalade polismannen misshandlar honom under bilfärden, något som den åtalade förnekar.

– Polismannen som kör bilen, vänder sig om och slår mig i huvudet på vänster sida med någon typ av ficklampa samtidigt som han har kör bilen, säger målsägande i ett förhör.

Under bilfärden startar målsägande sin drygt fyra minuter långa ljudinspelning som senare kom att få en stor spridning bland medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult på asylboende i Emmaboda

Mer i ämnet