Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsen satsar på ett nytt projekt för att fånga upp ungdomar som väljer att lämna kriminalitet. Projektet får dock kritik från oppositionen som överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Foto: Ricardo Garcia

Politisk strid i Alvesta kring projekt för ungdomar som lämnar kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

En politisk konflikt har blossat upp i Alvesta kommun efter kommunstyrelsens beslut om att tilldela Alvesta Motorklubb nästan 1,5 miljoner kronor i syfte att ge anställning till ungdomar som hoppat av kriminalitet.

”Gynnande av enskild”, hävdar Moderaterna.

Kommunstyrelsen i Alvesta har beslutat att lägga nästan 1,5 miljoner kronor på ett nytt projekt som ska ge anställning till ungdomar som valt att hoppa av kriminalitet.

Oppositionen är emot projektet och ifrågasätter lagligheten kring beslutet.

– Arbetsmarknadsinsatser beslutas om i nämnden för arbete och lärande och inte i kommunstyrelsen, säger Claudia Crowley Sörensson (M), oppositionsråd i Alvesta kommun.

Kommunalrådet: ”Fångar upp ungdomar”

Projektet bedrivs tillsammans med Alvesta Motorklubb och mellan fem och sju ungdomar ska jobba med bland annat rekonditionering av bilar och renovering av lokalen. Projektet startade i januari och pågår fram till augusti.

– Det fina med det här projektet är att motorklubben lyckats fånga upp ungdomar som socialtjänsten tidigare inte lyckats med, säger Per Ribacke (S), kommunalråd i Alvesta kommun.

Oppositionen: Går emot kommunallagen

Oppositionen är kritiska till att socialtjänsten inte är inkopplade i projektet och hävdar att satsningen utgör gynnande av enskild, något som går emot kommunallagen.

– Vi anser att detta är gynnande av enskild eftersom lokalen som ska rustas upp ägs av en privatperson, säger Claudia Crowley Sörensson (M).

Förvaltningsrätten kommer att avgöra om det finns grund för gynnande av enskild samt om kommunstyrelsen överskridit sina befogenheter.

Om rätten bedömer att kommunens beslut strider mot någon lag upphör beslutet att gälla.

Se politikernas argument i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.