IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson hoppas att hela truppen är färdig innan årsskiftet inför det allsvenska spelet. Foto: SVT/TT

Pressat inför allsvenskan – IFK Kalmar står utan målvakter

Uppdaterad
Publicerad

I söndags blev det klart att IFK Kalmar för första gången tar steget till damallsvenskan. Nu befinner sig klubben i en situation då båda deras målvakter lämnat laget.

– Det blir en härlig utmaning, säger IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

I dag blev det officiellt att både förstamålvakten Lovisa Johansson och andramålvakten Jonna Andersson lämnar IFK Kalmar efter succésäsongen.

– Det är tufft att arbeta heltid och samtidigt satsa helhjärtat på fotbollen, säger Lovisa Johansson om beslutet.

Småländsk jakt på allsvenskan

Tränaren Jonas Walfridsson har haft ett par intensiva dagar efter avancemanget till allsvenskan.

– Jag har varit medveten om målvaktssituationen i några veckor och vi jobbar hårt. Vi har en lista över fem svenska målvakter som vi har extra bra koll på, säger Walfridsson.

”Såhär ser verkligheten ut”

Han berättar om vilken ledare Lovisa varit de senaste åren för Kalmar.

– Hon är en av våra främsta ledarfigurer. Lovisa har bidragit med 100 procent i varje match och har gjort att vi blivit bättre som grupp. Så all heder åt henne.

Samtidigt ger Walfridsson en känga åt skillnaderna mellan dam- och herrfotboll.

– Verkligheten ser ut så att vi alla måste jobba heltid med andra jobb. Spelarna får ju inte direkt några 30.000 kronor i månaden.

”Vill etablera laget under lång sikt”

Inför säsongen bedömer Walfridsson att Kalmar kommer göra sju värvningar innan årsskiftet. Den 13 januari sätter säsongen igång igen.

– Jag utgår från att vår trupp på 20 spelare måste vara färdig innan nyår. Det kommer bli en härlig utmaning med allsvenskan. Vi har spelat jämnt mot flera allsvenska lag tidigare men måste spetsa vissa moment i matcherna.

Just nu är elva spelare klara inför nästa säsong.

– Nu vill vi etablera laget under lång sikt för att göra Kalmar till ett riktigt bra allsvenskt lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Småländsk jakt på allsvenskan

Mer i ämnet