Foto: SVT/Kaisa Andersson

Kalmarborna som trotsade regnet för prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen gick årets prideparaden genom Kalmar.

Kalmarsund Pride arrangeras i år för tredje gången och omkring 3500 personer gick i pridetåget som avslutar årets pridevecka.

–Trots vädret är det ett fantastiskt gäng här på plats, säger Jennie Vallin, som är eventansvarig för paraden.

En av dem som deltog i tåget var Mamali Mollai från Iran. Han är homosexuell, och i hans hemland är straffet för homosexualitet döden.

– Jag är jätteglad att jag kan promenera här i tåget med den här flaggan. Jag hoppas att alla i världen ska få den möjligheten, säger han.

Bråk uppstod

Tåget stördes dock av demonstranter i en korsning på Kvarnholmen. Enligt polisen ska det röra sig om personer från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsröreslen.

– Vi fick rapporter om att det inträffat, men polisen skötte det väldigt bra. Det var ingenting som påverkade paraden. Det kändes extra skönt att vi var samlade så många tusen människor som visade kärlek och rätten att få älska den man vill, säger Anna Ekergren, ordförande Kalmarsund Pride.

En man greps misstänkt för våld mot tjänsteman efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.