Sven Karlsson och Maj-britt Johansson var glada att äntligen få komma ut bland folk igen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

PRO vågar träffas igen – med distans

Publicerad

På gamla dansbanan vid gamla Folkets park i Kalmar utspelar sig något som blivit en ovanlig syn: Femtio pensionärer som träffas, äter varmkorv och lyssnar på en trubadur i sensommarvärmen.

– Det betyder mycket att man kan se varandra, säger Britt Holgert, ordförande för PRO Kalmar som idag höll sin första trivselträff sedan i mars, när coronapandemin nådde Sverige.

Sitter i grupper

Normalt träffas de en gång i månaden, och är betydligt fler. Idag är besökarantalet reducerat till femtio, handspriten står på borden och flera har på sig munskydd i värmen.

Pensionärer har fått anmäla sig och sitter i grupper om max fyra personer, med gott om avstånd mellan borden.

– Vi har märkt att det är många som ändå umgås i små grupper som har hittat varandra och träffas. Det kan vara tre väninnor eller ett par som ändå träffas dagligen. Då får de sitta på det avståndet de brukar sitta vid köksbordet. Då är det ingen skillnad, de kan ju göra likadant här, säger Britt Holgert.

Nu börjar det rapporteras om nya mindre utbrott av corona på flera ställen igen. Är inte det här ett risktagande?

– Det är det säkert. Samtidigt tänker jag att när de går härifrån så är inte riskerna vare sig mindre eller större. Jag bedömer att ungefär det är den verklighet de lever i.

”Börjar bli drygt”

Två av besökarna till dagens trivselträff är paret Majbritt Johansson och Sven Karlsson. Liksom de flesta på träffen tillhör de riskgrupp och isoleringen och tristessen hemma är tärande, säger de.

– Det börjar bli drygt alltså. Och så nu när man ser dansbanan och musik här, då spritter det i benen, säger Sven Karlsson, som normalt är en flitig dansare.

Vad tänkte du när du såg att de anordnar detta igen?

– Det tyckte jag var trevligt. Det kan de fortsätta med för jag tror det är många som vill komma ut, säger Majbritt Johansson.

Se mer från dagens träff i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.