Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På fordons och transportprogrammet vid Kungsmadskolan i Växjö gapar lokalerna tomma, och det efter att eleverna i förra veckan fick gå hem. Foto: SVT

Praktiska utbildningar står stilla efter skolstängningarna

Publicerad

Regeringens besked om att all undervisning på universitet och gymnasieskolor ska skötas på distans för att minska risken för spridning av coronaviruset ställer till problem för många praktiska utbildningar. Många moment går inte att genomföra på distans.

Marcus Johansson är rektor för fordons- och transportprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö. Lokalerna på skolan – där eleverna på transportprogrammet skruvade på bilar och motorcyklar – är det nu helt tomma. Allt står där eleverna lämnade det när de gick hem.

– Det känns lite overkligt. Vanligtvis har vi 1200 elever här på skolan. Det är en ganska overklig situation, säger Marcus Johansson.

Omöjligt att bedriva praktisk undervisning på distans

Många av de teoretiska programmen på skolan har lärarledd undervisning på distans, men av förklarliga skäl är det omöjligt att bedriva praktisk undervisning på distans.

När det gäller årskurs tre så är de eleverna på praktik och berörs för närvarande inte av skolstängningen, men för de andra årskurserna – årskurs ett och två – är det problem. Här funderar skolledningen på hur undervisningen för de eleverna ska kunna fullföljas.

– Förlängd termin är en lösning. Det skulle kunna bli en viss sommarundervisning. Det skulle också kunna bli  så att vi framöver får rätt att ta in elever här i mindre grupper och undervisa dem, säger Marcus Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet