Sammanlagt har mer än 10 ton musslor skördats från odlingen utanför Vassmolösa. Foto: Kalmar kommun

Musselprojektet avslutat- men musselodlingarna blir kvar

Publicerad

Det tre-åriga musselprojektet i Kalmar län är nu avslutat men odlingen ska inte avvecklas eftersom det har gett bra resultat. Men förhoppningen är att hitta privata finansiärer som vill vara med och skapa musselodlingar i större skala.

Musselodlingen är en del av ett större projekt som ska hjälpa till att rena vattnet i Östersjön. Kväve och fosfor fångas upp av växtplankton i havet. Blåmusslor betar plankton och ansamlar näringsämnena. När musslorna skördas förbättras vattenkvalitén. På land mals musslorna ned och blir sedan mjöl och foder.

EU- projektet har pågått i tre år med musselodlingar i Kalmar, Borgholm och Västervik. Men även i andra länder i Europa. EU-projektet avslutas nu men odlingarna i Kalmar län kommer att vara kvar.

– Vi kommer att ha kvar musselodlingarna i mindre skala och göra andra projekt och forskningar, säger Susanna Minnhagen samordnare Kalmarsundskommissionen.

Söker privata entreprenörer

Förhoppningen är att på sikt hitta finansiärer och bygga upp musselodling i större skala.

– Vi vill få in finansiärer så vi kan bygga upp musselodlingar och processa till djurfoder och sen göra kommersiell verksamhet, men kommunen kan inte göra det utan det behövs privata entreprenörer men vi ser potential att kunna göra det, säger Susanna Minnhagen.

Anna Thore (S) ordförande i vatten- och miljönämnden i Kalmar och Susanna Minnhagen som är samordnare Kalmarsundskommissionen.

Men det finns flera fördelar med att odla musslor i Östersjön, menar Kalmar kommun.

– Projektet är inte till för att tjäna pengar, utan för att få ner övergödningen i Östersjön. Plus att de som köper hönsfoder slipper importera mat och kan köpa från inhemsk marknad där man har kontroll på varorna, Anna Thore (S) ordförande i vatten- och miljönämnden i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.