Cirka 100 personer manifesterade i Växjö. Foto: Terese Hansen

Protester i Växjö mot utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällens hölls manifestationer på flera platser i landet som protesterade mot det återvända avtal som Sverige har slutit med Afghanistan. I Växjö samlades ett hundratal personer.

Bakom manifestationen står organisationen Vakna Sverige som jobbar för de ensamkommande flyktingarna från Afghanistan.

– Vi vill att avtalet mellan Sverige och Afghanistan ska rivas. Vi vill också prata om afghanska flyktingars situation, säger Ahmad Rahimi som är talesperson för manifestationen i Växjö.

Foto: Terese Hansen

Under måndagskvällen genomfördes ljusmanifestationer på ett 25-tal platser i landet. Förutom i Växjö skedde protester i bland annat Ljungby, Jönköping och Karlshamn.

Detta samförståndsavtal syftar till att inrätta ett samarbete kring hantering och förebyggande av irreguljär migration samt återvändande för och återtagande av irreguljära migranter, för vilka internationell skyddsstatus eller uppehållstillstånd inte kan beviljas efter prövning utifrån alla tillämpliga internationella lagar och rättsliga förfaranden, som ett led i det övergripande samarbetet mellan Sveriges regering och Afghanistans regering.

Genom detta samförståndsavtal önskar parterna lägga grunden för en nära samordnad, stegvis och human process för att hjälpa afghaner i Sverige att återvända. Återvändandet ska i första hand vara självmant, och hänsyn ska tas till de förhållanden som råder i Afghanistan och till betydelsen av ett säkert, värdigt och hållbart återvändande.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet