Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– På våra aktiviteter kan vissa inte delta eftersom de inte har råd att åka till aktiviteten, säger volontärkoordinatorn Maja Söderberg. Foto: Diba Dehnad/SVT

Ukrainare får gratis bussbiljett – Rädda Barnen kritiska: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Det är diskriminerade mot andra flyktingar att bara ukrainska flyktingar ska få åka fritt i region Kronoberg. Det skriver Rädda Barnen i en skrivelse till trafiknämnden i regionen.

Den fjärde mars, bara en vecka efter att kriget i Ukraina bröt ut, beslutade trafiknämnden att alla flyktingar från Ukraina skulle få åka gratis kollektivtrafik i hela Kronoberg.

– Det gick ju så fort allting, vi kände likväl som andra trafikbolag att vi måste göra något, säger trafiknämndens ordförande Carina Bengtsson (C).

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

”Diskriminerande”

Att ukrainska flyktingar får åka fri kollektivtrafik anser Rädda Barnen är bra eftersom flyktingar i Sverige generellt behöver den hjälpen. Däremot tycker de att det är diskriminerande att bara flyktingar från ett land får erbjudandet.

– På våra aktiviteter kan vissa inte delta eftersom de inte har råd att åka till aktiviteten, säger volontärkoordinatorn Maja Söderberg.

Rädda Barnen anordnar aktiviteter för asylsökande och Maja Söderberg vittnar om att många inte kommer på grund av att de inte har råd. Hon säger även att det är viktigt att inte glömma att det kommer många från andra länder trots att det är ett aktuellt krig i Ukraina.

På vilket sätt hade ni tyckt att det var mer rättvist att hjälpen erbjuds?

– Att den inte beror på vilket land du kommer från, säger Maja Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet