Under natten pågick ett intensivt släckningsarbete i Löttorp. En grävmaskin togs in för att riva ett klassrum och därmed begränsa branden. Foto: Foto:Privat

Så stoppades skolbranden från att sprida sig

Uppdaterad
Publicerad

Risken för spridning av branden på Åkerboskolans högstadiedel var överhängande. Men då tog räddningstjänsten in en lokal grävmaskinist som snabbt rev fram en brandgata – något som räddade både lågstadiedelen, biblioteket och matsalen.

Enligt räddningstjänsten startade branden i den östra flygeln i högstadiedelen av Åkerboskolan i Löttorp.

– När vi kom till platsen var det rökfyllt på vinden och vi gick in med rökdykare och konstaterade att innertaket hade rasat, så vi fick backa ut, berättar Roger Svensson, styrkeledare på plats till SVT Nyheter Småland.

Fick riva klassrum

Risken för spridning var stor och räddningstjänsten fick ta ett snabbt beslut för att stoppa branden: Riva ett av klassrummen.

– Vi tog dit de grävmaskiner som vi hade och grävde av så vi räddade två klassrum och köket, och skapade brandgator, säger Rickard Andersson, delägare i Löttorps betong och åkeri, det lokala företag som fick rycka in.

Hämtade vatten från badhuset

Tack vare den 10 meter breda brandgatan som grävdes fram kunde räddningstjänsten även få fram vattentransporter från intilliggande Åkerbobadets utomhuspooler.

Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm ville under onsdagsmorgonen rikta ett tack till räddningspersonalen.

– Jag vill rikta ett jättestort tack till räddningstjänsten. De har jobbat hela natten, och jag såg själv hur de räddade biblioteket. Det är en bragd och en fantastisk insats, säger han.

Åsknedslag kan vara orsak

Det är ännu inte fastställt vad som orsakade branden, men en av teorierna är att ett åsknedslag kan ha startat branden.

– Det var en smäll en timme tidigare, men sedan om det var det som orsakade branden det vet vi inte ännu, säger Roger Svensson, styrkeledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbranden i Löttorp

Mer i ämnet