På rättspsyk i Växjö placeras grova brottslingar, men fram till 1 oktober även en del självskadepatienter. Foto: TT

Rättspsyk vill ha svar om tvångsåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att en patient skurit sig i magen vänder sig nu rättpsyk i Växjö till Inspektionen för vård och omsorg med frågan hur de ska förmå patienten att inte äta utan att bryta mot lagen.

I förra veckan fick Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö stark kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Detta efter SVT:s avslöjande att kliniken tvångsgipsat en kvinnas armar. I beslutet står också att IVO förutsätter att rättspsykiatriska kliniken i fortsättningen endast använder sig av tvångsåtgärder som har stöd i lagen.

Dör om han äter

Nu har rättspsyk vänt sig till IVO efter att 34-årig patient som är dömd till vård skurit sig själv i magen. Om patienten äter fast föda riskerar han livet och nu undrar rättspsyk om de kan hindra patienten från att äta utan att bryta mot lagen.

UG – När portarna slagit igen

– Det har ju uppmärksammats med gipsningarna, att vi inte får göra det, och då måste vi begära hjälp nu när vi står inför liknande situationer, säger Anita Åkesson, chef för Rättspsykiatriska regionkliniken, till P4 Kronoberg.

– Vi ser att de komplexa fallen blir fler, lärobokens A till Ö räcker inte till. Vi är ändå sex doktorer här, många högutbildade. Det är ett rop på råd som vi skickar till IVO, säger David Wirdelöf, biträdande chef för rättpsykiatrin i Växjö, till TT.

Vill inte kommentera

När SVT Smålandsnytt kontaktar rättspsyk vill kliniken inte kommentera skrivelsen. På IVO säger inspektören Mats Holmgren att den tjänsteman som har ansvar för ärendet ännu inte fått det på sitt bord, så när svar kan ges är oklart. Men han säger att ärendet ska hanteras skyndsamt.

Skrivelsen från rättspsyk till IVO skickades i onsdags.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet