Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin vill att länsborna stannar hemma vid minsta lilla symtom under semesterveckorna, eftersom covid-19 ökar igen. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA/TT / SVT

Region Kalmar fastslår: smittspridningen av covid-19 ökar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det enbart förekommer begränsad provtagning av vårdpersonal och omsorgstagare är antalet bekräftade fall högre än tidigare somrar, främst inom flera kommunala verksamheter.

Omikronvarianten BA 5 är för närvarande helt dominerande bland personer som insjuknat i länet, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

– Det är en mer smittsam variant som kan ta sig förbi immunförsvaret både hos vaccinerade personer och personer som har haft covid-19. Men både vaccination och genomgången sjukdom är ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Den ökade smittspridningen i Kalmar län märks också på provtagningar från avloppsvattnet. Men den uppåtpekande kurvan har i nuläget inte belastat för vården, trots att positiva fall har konstaterats i kommunens verksamheter.

– Kommer smittan in i en verksamhet sprider den sig väldigt snabbt. Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och att se till att man tar sina påfyllnadsdoser av vaccin. Det är en uppmaning som gäller alla, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.