Region Kalmars har nu ställt ut självplockslådor för provtagningskit mot covid-19 i länet. Foto: SVT

Region Kalmar förenklar covidtestning – ställer ut lådor för självplock

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag behöver man inte längre registrera sig om man vill hämta ut ett covidtest i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Regionen inför nu ett nytt system där vem som helst kan hämta ett test ur en låda som placerats utomhus.

– Från och med idag klockan 08:00 finns lådorna med personobundna tester utplacerade, säger Andreas Delphin, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Det handlar alltså om lådor som placeras ut. På den ena sidan av lådan kan man hämta ett test som inte är bundet till person. På den andra sidan finns ett hål där man sen kan lämna in sitt test.

Kan bygga hemmalager

Registreringen av testet görs på hemmaplan via e-legitimation på 1177. Det är först då som testet binds till en person. Detta betyder också att man kan hämta tester till andra personer utan problem, och om man vill kan man också ta med sig några extra tester för framtida bruk.

– Rent teoretiskt kan man ta med sig flera stycken, men önskan är att man inte bygger upp ett stort lager hemma. Men det är inget problem att ta med sig ett extra om man vill ha, det håller ett antal dagar, säger Andreas Delphin.

”Mycket bättre system”

Detta låter ju smidigt, varför har ni inte gjort så här hela tiden?

– Dels är det en kapacitetesfråga, när provtagningen är väldigt hög är det svårt att hinna med, nu är vi ett läge med mindre provtagning samtidigt som provtagningskapaciteten är bättre rustad.

– Vi startar på tre ställen sen får vi utvärdera och se hur det funkar, detta är ju ett mycket bättre system och det har varit efterlängtat från oss också, säger Andreas Delphin.

• Utanför hus 8, Länssjukhuset i Kalmar.

• Utanför Esplanadens hälsocentral i Västervik.

• Utanför Kristinebergs hälsocentral i Oskarshamn

Region Kalmar län kommer fortsatt att ha kvar möjligheterna att via ombud hämta provtagningspaket på utvalda hälsocentraler och apotek i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet