Region Kalmar förbereder nu en ansökan för att återigen aktivera krislägesavtalet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT.

Region Kalmar län förbereder nytt krislägesavtal

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Asmundsson, pressekreterare på Region Kalmar Län, bekräftar att regionen förbereder att ansöka om KLA, krislägesavtal, hos SKR.

– Det handläggs just nu hos regionen, mer information kommer på eftermiddagen, säger Rolf Asmundsson.

Senast Region Kalmar aktiverade krislägesavtalet var i januari 2021. Det var då aktivt i några veckor, men användes aldrig. Krislägesavtalet medger rejält högre ersättning kombinerat med längre arbetspass.

Att krislägesavtalet aldrig användes förra gången, trots hög belastning har kritiserats av personal. Region Kalmar har inte heller gett sjukvårdspersonalen några extra risktillägg eller liknande, istället fick medarbetarna ett digitalt tack-mejl och ett erbjudande om 15 minuters massage.

Fakta om krislägesavtal:

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Med krisläge avses enligt avtalet en händelse som innebär allvarliga samhällsstörningar och som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i en kommuns eller regions verksamhet.

För att krislägesavtalet ska vara tillämpligt krävs:

  • att ett krisläge enligt ovan konstateras av kommunen eller regionen genom beslut i behörig ordning (särskild delegation), samt
  • att ett särskilt och likalydande beslut om aktivering av detta avtal har fattats av SKR:s och Sobonas styrelser.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet