I Region Kronoberg fortsätter man med vaccinering hos de externa aktörerna medan man i Region Kalmar huvudsakligen vaccinerar på hälsocentralerna. Foto: SVT/TT

Regionerna redo för nästa massvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten meddelade under onsdagen att alla över 18 år rekommenderas en tredje dos covidvaccin. Region Kalmar län och Region Kronobergs vaccinsamordnare säger sig vara redo för en massvaccinering – för andra gången på ett år.

I Kronoberg har de privata vaccinatörerna man tidigare handlat upp haft sin verksamhet igång utan avbrott, även om de har anpassat sig efter efterfrågan. Därför förväntas det inte bli någon nämnvärd skillnad i arbetet med den tredje dosen. 

I dagsläget pågår en upphandling med externa vaccinatörer för 2022.

– Vi har behållit våra externa vaccinatörer, så det kommer överlappas med det som gäller efter upphandlingen, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Hon flaggar dock för att det under julveckorna kan finns färre vaccinationstider.

Kan ta längre tid

Den tredje vaccindosen kommer liksom vid de andra två doserna att ges först till äldre och sedan i tur och ordning ner i åldrarna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att dos tre ska erbjudas tidigast sex månader efter att senaste dosen gavs. För de som är 65 år eller äldre är rekommendationen att det ska ha gått minst fem månader.

Men Lena Andersson Nazzal tror inte att man kommer kunna erbjuda alla Kronobergare en tredje dos inom det tidsintervallet.

– Det går inte att erbjuda alla samtidigt utan vi måste bjuda in en åldersgrupp i taget. När vi öppnar för nya åldersgrupper så kommer vi kommunicera ut det.

Hur regionen ska bemanna upp med personal inför dos tre är ännu inte klart.

Öppnar inte vaccinationscentralerna

I Region Kalmar län kommer man inte att öppna upp de stängda vaccinationscentralerna i Kalmar, Oskarshamn och Västervik inför vaccineringen av dos tre. Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson förklarar att det i grunden är vaccination på hälsocentralerna som gäller.

– Då når vi ut till alla kommuner, säger hon.

För att kunna möta det ökade trycket kommer regionen att komplettera med hjälp från externa aktörer. Vilka dessa blir har man inte gått ut med ännu.

I både Region Kalmar län och Region Kronoberg är vaccinationsbokningen för dos tre öppen för personer som är 65 år eller äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård och/eller bor på ett särskiltboende. Även personal inom dessa omsorgsverksamheter kan boka sig för påfyllnadsdos.

  • Personer som är 80 år eller äldre, personer som har hemsjukvård eller hemtjänst och/eller bor på särskilt boende.
  • Personer som är 65 år eller äldre, personal inom hemtjänsten, hemsjukvården eller särskilt boende.
  • 50-64 åringar, medicinska riskgrupper, personer som får LSS-insatser eller har beslut om assistansersättning.
  • Övriga befolkningen som är 18 år eller äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet