Foto: Janerik Henriksson/TT, genrebild.

Region Kalmar utökar till 260 vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Krisledningsnämnden i Region Kalmar beslutade under tisdagen att utöka antalet vårdplatser för covid-19-patienter. Den nya kapaciteten blir 210 vårdplatser och 50 IVA-platser. Det berättar Region Kalmar i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är det scenario som Folkhälsomyndigheten tog fram för ett tag sedan där man utgår från utvecklingen i Lombardiet i Italien. Den tidigare kapaciteten är 100 vårdplatser och 30 IVA-platser och baserades på ett scenario som Folkhälsomyndigheten tagit fram utifrån hur utvecklingen var i Wuhan i Kina.

”Vi tar höjd”

Region Kalmar län har tagit fram en plan som redogör för hur regionen ska agera – steg för steg – ifall trycket på vårdplatser och IVA-platser ökar. Att skala upp verksamhetens kapacitet till värstascenariot skulle enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist, ta omkring ett par veckor.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi har tagit höjd för att veta hur vi ska agera om Folkhälsomyndighetens värstascenario inträffar. Det är bra att ha en grundplan ifall värstascenariot inträffar. Men planen blir inte verklighet om det inte behövs, säger Johan Rosenqvist.

Vårdas på ett säkert sätt

Den framtagna planen innehåller strategier för var patienterna ska vårdas och vilken personal som behöver utbildas för att kunna vårda covid-19-patienterna på ett säkert sätt som också är bra för arbetsmiljön.

– Personal från andra enheter ska helt plötsligt vårda covid-19-patienter. Det kräver att personalen vet hur man förhåller sig till smittskyddsregler och hur man exempelvis tar av och på skyddsutrustning på ett säkert sätt, säger Johan Rosenqvist.

Lutar sig på andra regioner

Enligt värstascenariot ska Region Kalmar län att behöva ta höjd för 50 IVA-patienter. Regionen har emellertid bara kapacitet för 32 IVA-patienter. Resterande patienter skulle i värstascenariot behöva skickas till andra regioner för vård.

– Jag känner mig trygg med det. Vi har dagliga avstämningsmöten med representanter från övriga regioner där man beskriver sin situation och om någon behöver hjälp. Så fort en region  har begärt hjälp har andra ställt sina IVA-platser till förfogande, säger Johan Rosenqvist.

Kalmar är en av regionerna som tidigare hjälpt Region Sörmland med IVA-platser.

Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus kommer att ta emot covid-19-patienterna, medan Oskarshamns sjukhus kommer att ta emot geriatriska patienter från Länssjukhuset i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet