Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Överfullt på IVA – Region Kronoberg går upp i stabsläge

Publicerad

Läget är mycket ansträngt på lasaretten i Ljungby och Växjö just nu vilket gör att region Kronoberg har beslutat att gå upp i stabsläge.

– När man ser till belastningen på våra sjukhus, andelen positiva svar och att vi dessutom är på väg in i jul- och nyårshelgen så känner vi att vi behöver gå in i stabsläge. Det är ett allvarligare läge, och vi behöver vara redo att ta till snabba åtgärder om det behövs, säger Martin Myrskog, regiondirektör i ett pressmeddelande. 

Förra veckan ökade antalet fall av covid-19 till över 700 och det är många patienter på covidavdelningen. Dessutom är det överfullt på IVA, intensivvårdsavdelningen, där fyra covidpatienter vårdas. Läget försvåras också av att sjukfrånvaron bland de anställda är hög. 

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av tre och innebär att regionledningen samt övriga nyckelpersoner träffas regelbundet för att följa händelseutvecklingen och vidta eventuella åtgärder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet