Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För lite och för sent” anser regionstyrelsens ordförande i Kalmar län om regeringens tillskott till regionerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT och SVT

Region Kronoberg lägger 120 miljoner extra på vårdcentraler

Publicerad

Region Kronoberg väljer att lägga det tillskott som regeringen presenterat under måndagen på primärvården.

– Vi vill vara lyhörda mot våra vårdcentraler kring vad de bäst kan använda de här pengarna till, säger Anna Zelvin gruppledare för Kristdemokraterna i Region Kronoberg.

Vårdcentralerna är tänkta som navet i vården och därför vill Region Kronoberg på sikt se att fler vänder sig dit i framtiden, inte minst för att avlasta akutvården i länet.

– Som patient ska man känna att man hamnar på rätt vårdnivå, säger Anna Zelvin (KD).

I klippet hör du mer om vad Region Kronoberg tänker kring pengarna till vårdcentralerna.

Totalt handlar det om ett tillskott på sex miljarder till landets regioner. Kronobergs bit av kakan hamnar på 120 miljoner kronor.

Region Kalmar: ”För lite och för sent”

Tillskottet för Region Kalmar läns del hamnar på 155 miljoner kronor. Något som beskrivs som ”för lite och för sent”.

– För oss i Region Kalmar län kommer vår beskärda del av dessa medel, grovt räknat 155 miljoner, inte att täcka våra besparingar på 200 miljoner kronor, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Angelica Katsanidou (S) skriver i ett pressmeddelande om vad Region Kalmar län tänker använda pengarna till: ”Vi kommer nyttja medlen på bästa sätt för att bibehålla och stärka våra toppresultat.”

Både i Region Kalmar län och i Region Kronoberg är det i dagsläget inte aktuellt med några varsel av vårdpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.