En anhörig till en av de patienter som dog på den avdelning på centrallasarettet i Växjö som drabbats av covid-utbrott efter en halloweenfest anmälde vården till IVO. Foto: Danijel Ivic/SVT

Region Kronoberg slipper kritik för omtalad halloweenfest

Uppdaterad
Publicerad

I höstas, när smittspridningen ökade och sjukhusen gått upp i stabsläge, hade personalen på hjärtintensiven i Växjö halloweenfest. Efter festen insjuknade flera ur personalen i covid-19 och senare avled fyra patienter på hjärtintensiven som konstaterats smittade. Men regionen går fri från kritik i IVO:s utredning. Detta var P4 Kronoberg först med att berätta.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har utrett ett klagomål från en anhörig till en äldre man som avled i sviterna efter covid-19 på centrallasarettet i november. Mannen var inlagd på den avdelning som uppmärksammades efter att man, mitt under stigande smitta, höll en personalfest där flera i personalen tros ha smittat varandra med covid-19. Kort därpå fick man ett utbrott både bland patienter och personal på avdelningen.

Men Region Kronoberg slipper kritik från IVO. IVO skriver i sitt beslut att man inte kunnat fastställa exakt hur patienten smittades, bara att han insjuknat med covid-19 under sin vårdvistelse. Att det varit brister i vården som gjort att patienten smittats på avdelningen har inte gått att fastställa, anser IVO.

Ingen skyldighet att utreda festens betydelse

Region Kronoberg har i en egen utredning pekat ut den omtalade halloweenfesten som en av flera tänkbara anledningar till utbrottet på avdelningen. Men IVO har inte utrett om festen lett till att patienten smittats och dött.

”IVO har enbart har skyldighet att utreda händelser som inträffat inom hälso- och sjukvård”, skriver IVO i sitt beslut.

De avslutar därför ärendet och kommer inte vidta några fler åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet