I utredningen konstateras att personalens halloweenfest kan ha haft betydelse för covidutbrottet på Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Fyra patienter avled – omtalad halloweenfest pekas ut i utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som smittspridningen ökade och sjukhuset gick upp i stabsläge hade personal på hjärtintensiven i Växjö en konferens med efterföljande halloweenfest. Nu har regionen avslutat ett flertal utredningar som gjorts med anledning av smittspridning av covid-19 på bland annat hjärtintensiven – där fyra patienter avled med smittan.

Enligt utredningen som handlar om just hjärtintensiven är det svårt att bedöma vilken betydelse festen hade för att smittan spred sig bland personal och patienter i oktober. Inget pekar på att någon i personalen hade symptom under festen – och den första ur personalen som blev sjuk hade inte deltagit på festen.

En av orsakerna som slås fast

Det går enligt utredningen heller inte att slå fast i vilken omfattning festen bidrog till att smittan spreds, men festen lyfts i utredningen fram som en av de möjligt bakomliggande orsakerna.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi hade en lugnare period i somras där medvetenheten kanske minskade, och man började slappna av. Festen anordnades precis när den stora smittökningen kom. Med facit i hand var det klart olämplig och jag tror att vi alla har lärt oss något av det inträffade, säger sjukhuschefen Maria Wiltz i ett pressmeddelande.

Sammanlagt smittades 10 patienter och elva ur personalen på avdelningen under utbrottet som startade den 10 oktober. Fyra av patienterna avled. Halloweenfesten hölls den 23 oktober – alltså mitt i det pågående utbrottet.

Sammanlagt 50 smittade

Sammanlagt har fyra avdelningar på Centrallasarettet i Växjö analyserats. På dessa har drygt 30 personer ur personalen och ett 20-tal patienter blivit sjuka. Totalt har åtta patienter avlidit på de fyra avdelningarna.

Flera orsaker till smittspridningen lyfts fram i utredningen. Bland annat handlar det om skyddsutrustning som kan ha hanterats fel och personal som gått till jobbet med diffusa symtom och sedan testat positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet