Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal på länssjukhuset i Kalmar förväntade sig beslut om krav på munskydd. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Region Kalmar återinför munskydd på all vårdpersonal efter ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 4 juli infördes striktare regler för munskydd för all vårdpersonal i region Kalmar län. Detta efter att smittspridningen av covid-19 ökat markant.

– Det var inte så längesen vi lättade på kraven vad gäller munskydd och att personal inte behövde ha det gentemot patient. Men tyvärr så ökar smittspridningen nu och därför känner vi oss tvungna att återinföra det gentemot alla patienter inom regionens vård och inom kommunal och omsorg, säger Per Åke Jarnheimer som är biträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län.

”Känns säkert med munskydd”

Enligt personal på länssjukhuset i Kalmar så var beslutet förväntat.

– Det var en kort tid som vi var utan munskydd och det var härligt. Men vi är vana att vara utan men det var förväntat eftersom covid-19 inte är över, säger Karin Angré som är sjuksköterska vid länssjukhuset i Kalmar.

– Som personal känns det säkert att ha munskydd tillbaka, säger Zine Barakat som är undersköterska vid länssjukhuset i Kalmar.

Flera andra regioner har också återinfört munskyddskravet, bland annat Region Kronoberg.

KLIPP: Covidläget 2025 – experterna om framtiden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det se ut i samhället i mars 2025, fem år in i pandemin? SVT lät tre experter sia om framtiden – höghus, munskydd och vaccin. Foto: SVT, Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet