Snart ska de första personerna vaccineras mot corona – men region Kalmar hemlighåller vilka som får vaccinet. Foto: SVT

Regionen hemlighåller vilka äldreboenden som får vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län hemligstämplar information om vilka särskilda boenden som kommer att vara först ut att få det nya vaccinet mot covid-19 i mellandagarna. Anledningen är att man vill skydda medarbetare – då polisen bedömt att vaccinet är stöldbegärligt.

– Det vi har sagt är att vi vill inte gå ut med var någonstans de här första vaccinationerna ska äga rum. Det handlar om att det finns en stöldbegärlighet kring det här vaccinet och om säkerhet för vår egen personal, säger Helena Berglund, beredskapsplanerare på Region Kalmar län.

Regional hotbildsanalys

Polisen har gjort en regional hotbildsanalys kring vaccinationen som regionen har tagit del av. Men det är regionen själva som fattat beslutet med hänvisning till sekretesslagens paragraf om sekretess för att förebygga brott. Specifikt hänvisar man till att uppgifterna om vilka äldreboenden som först får vaccin kan röja en planerad säkerhets- och bevakningsåtgärd.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Ni bedömer att det finns risk att vaccinet stjäls annars?

– Det vet vi ju inte, men det skulle man kunna tänka sig.

Kritik mot bristande transparens

Under året har det riktats stark kritik mot både kommuner och regioner runt om i landet för att man inte varit transparent kring information om pandemin, exempelvis vilka äldreboenden som har haft många dödsfall i covid.

– Transparensen är viktig hela vägen, och den är fortfarande viktig. Men man måste se det ett steg till: Vad skulle allmänheten ha för nytta av att veta exakt var de första vaccindoserna kommer? Det handlar om integritet för våra mesta sköra individer och säkerheten för vår personal, och det är vår skyldighet att göra som organisation. Jag ser inget konstigt i det alls, säger Helena Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet