Regionråden Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C) går ut i en gemensam debattartikel med besked om att en skattehöjning är att vänta. Foto: Pressbild

Regionledningen i Kalmar: ”Vi måste höja skatten”

Publicerad

Regionskatten i Kalmar län kommer att höjas med 49 öre nästa år. Det beskedet ger regionråden Christer Jonsson (C), Pierre Edström (L) och Anders Henriksson (S) i en debattartikel på Barometern-OT under måndagen.

”Att föreslå en skattehöjning är inget enkelt förslag att lägga, men alternativet hade varit ännu svårare att hantera. Ska vården kunna fortsätta att utvecklas och hålla en hög kvalitet i hela länet krävs det en inkomstförstärkning till Region Kalmar län” skriver de tre regionråden i debattartikeln.

Ekonomisk kris

Som SVT Småland tidigare berättat så befinner sig Region Kalmar i en ekonomisk kris. Efter många år av överskott visar prognosen för 2019 på ett underskott på drygt 120 miljoner kronor. Den sviktande ekonomin beror bland annat på lägre skatteintäkter på grund av en vikande konjunktur och att kostnaden för inhyrd personal inte har minskat som planerat.

Svaret i början av sommaren var att underskottet skulle lösas med hjälp av besparingar, men nu kommer alltså beskedet att regionskatten, tidigare landstingsskatten, höjs.

Ger 250 miljoner i intäkter

”För att regionen ska nå det ekonomiska resultat som krävs för att finansiera kommande behov finns det två alternativ: drastiska besparingar eller ökat skatteuttag”, skriver regionråden i debattartikeln.

Höjningen med 49 öre innebär att region Kalmar kommer att ha en skattesats på 11,86 kronor och kommer att ge regionen en intäktsökning på 250 miljoner kronor. Det slutgiltiga beslutet om skattehöjningen tas i november då regionstyrelsen ska klubba nästa års budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer