Kolla in klippet för att se en karta över var du hittar Reko-ringarna i Småland. Foto: TT

Reko-ringarna blir allt fler – se var de finns

Publicerad

Intresset för Reko-ringar har exploderat under de senaste åren. I Småland startade den första 2018 och nu finns här 18 i reko-ringar. Två nya är också på väg att starta upp.

Genom Reko-ringar kan man köpa lokal mat direkt från producenter genom att beställa varor i en grupp på sociala medier. 

Hushållningssällskapet fick 2017 i uppdrag av Jordbruksverket att informera och hjälpa till vid uppstarter av Reko-ringar i hela landet och projektledaren Håkan Eriksson har sett hur intresset snabbt ökat.

– För ett år sedan var det 280 000 personer som var anslutna till en Reko-ringsgrupp i landet och idag är det över 500 000. Bara i Småland är det 65 000 anslutna medlemmar, så det ökar stadigt, säger han.

Under pandemin har intresset ökat ytterligare

– Vi har sett att handeln i Reko-ringarna har ökat under pandemin, men vi vet ännu inte om det beror på nya medlemmar eller att de medlemmar som finns passar på att handla mer, säger Håkan Eriksson.

I klippet kan du se var i Småland Reko-ringarna finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.