I klippet kan du följa med till en utlämning vid Reko-ringen i Växjö, där bland andra Vanja Linnebjörke står och säljer. Foto: SVT/Ricardo Garcia.

Ökat intresse för närproducerad mat – ”Räddningen för många”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för närproducerad mat växer, det konstateras på Reko-ring Växjö som sammanför allt fler konsumenter och lokala producenter.

Vanja Linnebjörke är en av de lokala producenterna som säljer i Reko-ringen i Växjö och hon såg en stor ökning till träffen i slutet av april.

– Vi brukar ha 40 kunder men till denna träff har jag ägg till 102 stycken. Det är nya kunder som kommer till oss och de är tacksamma för att möjligheten att handla lokalt finns, säger hon.

– Många tror att vi är mer självförsörjande än vad vi egentligen är. Det kan hända att coronaviruset har gjort att fler människor får upp ögonen för egen- och närproducerat, säger Vanja Linnebjörke.

”Räddningen för många producenter”

Många storinköpare av ägg som hotell och restauranger har stängt eller har en begränsad verksamhet idag på grund av gällande restriktioner.

Lokala marknader som Reko-ring Växjö är då viktiga för de lokala matproducenterna, enligt Vanja Linnebjörke.

– Vi säljer direkt till kunderna och det växande intresset gör att vi kan hålla igång verksamheten. Detta är nog räddningen för många lokala producenter, säger hon.

I klippet ovan kan du följa med på en utlämning vid Reko-ringen i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.