Efter det att blodcentralerna i Kalmar län annonserat efter fler blodgivare har nu rekordmånga hört av sig om att dem vill börja ge blod. Foto: Jessica Gow/ TT

Rekordmånga nya blodgivare i Kalmar län – efter regionens vädjan

Publicerad

Rädslan för coronaviruset fick många blodgivare att avbokat sina besök. I veckan gick regionerna ut med en vädjan med ett tydligt budskap: ”Kom tillbaka!” Och det fick en snabb effekt.

När blodgivarna plötsligt stannade hemma började blodbankerna snabbt att sina. I Kalmar såg man hur detta skulle skapa problem då det fanns större operationer inbokade. En vädjan till blodgivarna gick ut – och den fick effekt.

Plötsligt är trycket på de olika blodcentralerna i länet rekorstort. Kim Hägerström är blodcentralssamordnare inom region Kalmar län.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Telefonen går varm hos oss, det är många som skulle kunna tänka sig att arrangera om sitt privatliv för att kunna prioritera det här med att ge blod, det säger Kim Hägerström.

Många nya givare

Blodcentralerna i länet har fått många nya ansökningar från personer som vill bli blodgivare vilket Kim tycker är glädjande.

– Vi har fått en ”jättepuck” och slagit alla tidigare rekord som vi har haft, bara här på blodcentralen i Kalmar har vi hela 90 nya ansökningar om att få bli blodgivare. I normala fall brukar vi bara ha ett par stycken ansökningar, säger Kim Hägerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet