Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Hellström, stationschef på Ottenby fågelstation håller i en av alla 30 000 fåglar som räknats i år. Foto: Niclas Wimmerberg /SVT

Rekordmånga fåglar på Öland

Uppdaterad
Publicerad

– Under 2020 har vi nu passerat 30 000 individer. Det har inte hänt tidigare, säger Magnus Hellström, stationschef vid Ottenby fågelstation.

Någon enskild förklaring till vad den stora ökningen beror på kan stationschefen inte ge.

– Generellt sett verkar det som 2020 varit en väldigt bra häckningssäsong. Det har kommit väldigt många fågelungar på vingarna helt enkelt.

Fågel nummer 30 000 blev en gråsiska.

– De är björkfröspecialister. När det är ont om just björkfrö kan de flyga väldigt långa sträckor. Det finns till och med ringutväxlingar med nordöstra Kina.

Svårare att hitta frön

Kärrsnäppan har ökat mest i fångstnäten och fällorna under året. Andra arter som har ökat mycket är grönsiska och gråsiska, som tros ha rört sig mer än vanligt på grund av sämre tillgång på frön ute i skogarna.

Ringmärkningen på Ölands södra udde pågår mellan 15 mars och 15 november. Sedan 1972 har fångsten gjorts i standardiserade former. Antalet fåglar som ringmärks kan därför användas för övervakning av förändringar i fågelpopulationernas storlek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer