Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Clary Kroon

Rekordmånga har sökt till restaurangutbildningen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Många restaurangutbildningar på gymnasieskolorna runt om i landet har svårt att fylla sina platser, men Kungsmadskolan i Växjö går mot strömmen. De har det största söktrycket på 15 år till terminsstarten i höst.

– Det är en jättepositiv ökning med antal sökande elever. Vi har 52 platser och vi ser ut att fylla alla till hösten, säger Caroline Swahn, som är programansvarig för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan. 

Har ni inte fyllt platserna tidigare? 

– Nej, det har vi inte. Vi har inte varit ensamma om att inte lyckats fylla platserna till restaurangutbildningarna, utan så har det sett ut i hela Sverige. 

Framgångsfaktorerna för att få många sökande tror Caroline Swahn är flera. 

– Dels är vi i helt nybyggda lokaler och dels har vi jobbat hårt med marknadsförening. Sedan har vi våra elever som är våra bästa ambassadörer, utan dem hade vi inte lyckats. Trivs eleverna så sprider det sig snabbt.  

Ljus framtid till mötes 

Restaurangbranschen har genomlidit två år av kris under pandemi och nu söker de med ljus och lykta efter kunnig personal. Det gör också att eleverna som går på restaurangutbildningen är eftertraktade och många knyts upp till arbetsplatser redan under utbildningen. 

– Tidigare var det årkurs tre elever som restaurangägare och krögare kom hit för att prata med och som fick extrajobb på restaurangerna. Nu är de nere i årskurs ett, säger Caroline Swahn.

På arbetsförmedlingens hemsida fanns det i Kalmar och Kronobergs län på torsdagen 854 lediga tjänster inom restaurang, café och storkök. Flera av dem handlar dock om säsongsarbete inför sommaren.

I klippet nedan berättar eleverna varför de tror att restaurangutbildningen på Kungsmadskolan blivit så populär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edvin Mattsson från Grimslöv har valt kockinriktningen. I klippet berättar han varför. Foto: SVT/ClaryKroon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.