Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Superresultat för Region Kalmar – överskott på 787 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län gör ett överskott på 787 miljoner för 2021. Därmed sällar man sig till de många andra regioner som gjort positiva ekonomiska resultat, till följd av stora bidrag från staten för att hantera pandemin.

– Ja jag vill inte ta ordet rekord i min mun på det sättet, men det är ett väldigt starkt resultat men det är också en unik situation som vi är i, säger Lars Mattson, ekonomidirektör på Region Kalmar län till SVT.

Regionen pekar framför allt ut tre anledningar till det stora överskottet. Att förvaltningarna inte gått lika mycket minus som de gjorde förra året,bra avkastning på placerat pensionskapital och, inte minst, stora bidrag från staten för att hantera testning, vaccination och andra kostnader som uppkommit till följd av pandemin.

Bra tilltagna bidrag

Ska man tolka det som att statsbidragen varit mycket större än vad region Kalmar hade behövt?

– Så ska man förstå det. Sen är det svårt att avgöra hur mycket större. Isolerat för 2021 har de riktade bidragen varit bra tilltagna sett till den extrakostnaden som varit. Sen vill jag lyfta fram att vi behöver analysera det efter något eller ett par år, när vi ser hela effekten av pandemin och vilken finansiering vi haft för den, säger Lars Mattsson.

Under 2022 och 2023 kommer de tillfälliga riktade statsbidragen att dras in, fastän pandemins effekter på regionens ekonomi kan komma att ligga kvar i många år framöver, förklarar han.

Ökade kostnader för hyrpersonal

Utöver ett positivt resultat, visar bokslutet att hälso- och sjukvårdsförvaltningen gör ett underskott på 183 miljoner, vilket dock är bättre resultat än förra året. Kostnaderna för inhyrd personal, framför allt sjuksköterskor, ökade med 5,5 procent eller 240 miljoner under 2021.

Under året gick Kalmar länstrafik KLT minus med 23 miljoner, vilket förklaras med intäktsbortfall under pandemin som inte ersatts av staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet