Privata bilder från ”manning” filmad i Stockholm i februari. Johanna Gunnarsson, verksamhetsutvecklare säkerhet och trygghet på utbildningsförvaltningen, Växjö kommun. Foto: privat/SVT

Rektorer varnar för att barn tvingas slåss

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har rektorer i Växjö kommun skickat ut brev till föräldrar där de varnar för den nya brottstrenden “manning” som sprids bland ungdomar. Enligt uppgifter från olika skolor förekommer den både i Kalmar och i Växjö.

– Syftet med det här utskicket är inte att skrämmas på något vis, utan vi vill informera vårdnadshavare att det här fenomenet kan ha kommit till stan, säger Johanna Gunnarsson, verksamhetsutvecklare säkerhet och trygghet på utbildningsförvaltningen i Växjö kommun. 

”Manning” sprider sig 

Att “manna” innebär att en ungdom utmanar en annan på slagsmål. Slagsmålen sker framför publik och ofta filmas de, för att kunna läggas ut på sociala medier. Under våren har det förekommit på flera skolor i Stockholm, men nu sprids trenden.  

Fenomenet har bland annat dykt upp på flera skolor i Kalmar kommun, men där har man valt att bara prata med de berörda. Växjö kommun väljer istället att gå ut och informera brett till föräldrar och personal, trots att de bara känner till ett fall hittills. 

– Det är viktigt att sprida den här kunskapen för att förhindra spridning och förebygga att fler blir utsatta.  

Hur vet ni att det hänt? 

– Vi har fått information från personal på en skola i Växjö där elever har berättat om att det förekommer på deras skola.

Svårt att berätta för vuxna

Johanna Gunnarsson ser mycket allvarligt på den här trenden och menar också att många ungdomar har svårt att berätta för vuxna. 

– Det kan finnas hållhakar på eleverna, så att de inte vågar berätta. Sedan vet ungdomarna innerst inne att det inte är okej och därför vill de många gånger inte att de vuxna ska få reda på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.