Sophie Svensson Bruschi kastade sig i bilen och åkte direkt till skolan när hon fick höra om branden. Foto: Richard Söderberg/SVT

Rektorn om branden: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är fruktansvärt, och har fått konsekvenser som ingen kunnat ana.”

Det säger rektor Sophie Svensson Bruschi dagen efter branden på Sandsbro skola i Växjö.

Se bildspel från brandplatsen

Rektorn för Sandsbro skola, Sophie Svensson Bruschi, fick telefonsamtal vid 22-tiden på söndagen och kastade sig då i bilen och åkte rakt till skolan.

– Det är fruktansvärt och har fått konsekvenser som ingen kunnat ana. Det är hemskt att se det snabba förloppet. Jag är väldigt tacksam att det inte har blivit några personskador, säger hon till SVT Nyheter Småland.

20 personer i krismöte

På måndagsmorgonen satte sig en krisgrupp på cirka 20 personer i möte om branden. De samlades i Sandsbro idrottsklubbs, Saiks, lokal i närheten.

Det är personal från räddningstjänsten, fastighetsägaren och skolledningen. Och de kommer ha fortsatta möten under hela veckan.

Även biträdande rektorn ingår i krisledningsgruppen.

– Jag fick samtal vid 22-tiden och har inte kunnat sova i natt. Jag var hemma vid tre igen och var sen här igen vid sex på morgonen.

Skolan igång på måndag

Eleverna på skolan har just nu jullov. Fritidsverksamheten flyttades på måndagen tillfälligt till Sandsbro förskola.

– Ambitionen är att vi ska ha igång skolan på måndag. Lektionssalarna är relativt intakta så det ska gå, men det beror lite på omständigheterna. Vi kan ännu inte ge några definitiva besked, säger Sophie Svensson Bruschi.

Foto: Nyfikna barn och föräldrar kom till skolan och såg på när räddningstjänsten släckte rasmassorna efter branden.

Elicia Gill är elev på skolan och beskådade förödelsen efter branden. 

– Det är ganska tråkigt att det brunnit, det är många grejor som är borta. Gympasalen, musiksalen och biblioteket är förstörda, det är inte så roligt, säger hon.

Läs också: Fem pojkar misstänks för branden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.