Trafikdirektören Thomas Nilsson berättar i klippet varför han anser att statsbidraget på 3 miljarder inte är tillräckligt. Foto: Clary Kroon/SVT

Resandet med kollektivtrafik har halverats

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Thomas Nilsson, trafikdirektör på Region Kronoberg, hur coronakrisen har slagit mot kollektivtrafiken i regionen och de ser en minskning med omkring 50 procent.

– Det är ungefär 440 000 färre resor varje månad och det gör att vi får ett inkomstbortfall på cirka nio miljoner varje månad, säger han. 

Under året räknar Region Kronoberg på ett inkomstbortfall på 91 miljoner. Det bygger på en prognos där trafiken minskar med 50 procent under sex månader och med 25 procent under fyra månader.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Lika många turer för att inte skapa trängsel

Under coronapandemin har inga turer i regionen dragits in, eftersom Folkhälsomyndigheten och regeringen har uppmanat kollektivtrafiken att inte skapa trängsel.

I början av veckan utlovade regeringen ett stadsbidrag på tre miljarder kronor för att mildra effekten av minskat resande, men det tycker inte trafikdirektören i Kronoberg är tillräckligt.

– Branschen har räknat ut att vi förlorar ungefär en miljard per månad och då räcker pengarna bara i tre månader, säger Thomas Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet