Johan Philip på Vidinge Gård berättar om hur han kommer att anpassa årets julbord efter coronapandemin. Foto: Farhad Khalili/SVT

Klassiska julbordet försvinner – så blir julmaten i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Trots kraftigt ökande smittspridning kommer Smålänningarna kunna äta julmat ute denna vintern, men det kommer inte att bli som vanligt. Den klassiska buffén är bortplockad i princip överallt – i stället kommer maten serveras på tallrik.

SVT har ringt runt till ett tiotal restauranger i Kronoberg som är populära när det klassiska julbordet ska intas. Svaren är desamma – att ställa in julmaten helt är inte aktuellt, men alla tänker i år annorlunda, anpassat efter FHM:s rekommendationer.

– Vi ska ha julbord i år fast det blir efter omständigheterna lite annorlunda. Det blir bordsservering i tre omgångar i stället för en buffé, säger Johan Philip, ägare till Vidinge Gård i Uppvidinge.

Mindre sällskap

På Elite hotell i Växjö kommer man även att dela upp sällskapen som ska äta för att undvika trängsel och minimera smittorisken.

– Vi kommer att erbjuda en jultallrik och separera våra gäster i olika lokaler, säger Anton Raming, driftchef Elite hotell.

Varnar för trängsel

Smittskyddsläkaren i Kronobergs län varnar för trängsel under julbordssäsongen och vädjar folk att följa de allmänna rekommendationer för att undvika en ökad simttsprdning.

– Jag ser att det kan finnas risker med att träffas och att det blir trängsel. Det finns rekommendationer och riktlinjer för restauranger och de som ordnar detta och det är kommunerna som följer upp det och det flesta sköter sig bra, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.