En extern revisionsbyrå ska utreda om det var fel när en kommunal chef fick covidvaccin i Mörbylånga. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunal chef gick före i vaccinkön – extern revisor ska utreda händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir externa revisorer som kommer att utreda vad som låg bakom att en högt uppsatt chef i Mörbylånga kommun fick en dos vaccin, utan att tillhöra någon av de prioriterade grupperna.

Det står klart sedan den grannkommun som fick frågan om att göra utredningen nyligen tackade nej till det uppdaget.

– De blir är extern revisionsbyrå som fått uppdraget att utreda den händelsen. Och vi räknar med att de kommer att bli klara inom två veckor, säger Matilda Wärenfalk (S) kommunalråd i Mörbylånga.

Flera rykten

Det var i slutet av januari som det visade sig att en högt uppsatt kommunal chef i Mörbylånga blivit vaccinerad mot covid-19 utan att tillhöra någon av de grupper som var prioriterade för att få vaccinet. Den första förklaringen som kom efter det var att en av dem som skulle blivit vaccinerade uteblev – och att chefen då erbjöds dosen istället för att den skulle förfaras.

Det blir inte en annan kommun som utreder händelsen i Mörbylånga, där en högt uppsatt chef fick coronaviccin utan att tillhöra någon riskgrupp. – Istället blir det en extern revisionsbyrå som fått det uppdraget, säger kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S). Foto: SVT

– Det har florerat mängder av rykten efter detta och det är viktigt att det utreds, säger Matilda Wärenfalk.

Hon säger också att kommunen vidtagit åtgärder för att prioriteringsordningen ska följas i samband med vaccinationerna.

– Samtidigt är det oerhört viktigt att alla doser används, säger hon.

Inom två veckor hoppas hon att utredningen ska vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.