Foto: SVT och Carl Carlert

Rondeller i Växjö granskas – kommunen söker säkra lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en cyklist förra veckan omkom efter att ha blivit påkörd av en lastbil vid en rondell i Växjö ska nu kommunen se över trafiksituationen för cyklister vid rondeller i staden.

Olyckan förra veckan inträffade vid rondellen mellan Mörners väg och Ljungadalsgatan i Växjö där en man i 70-årsåldern omkom. Flera lastbilschaufförer är kritiska till hur rondellerna är byggda i Växjö, ”de är rentav livsfarliga” säger en av lastbilschaufförerna.

Nu ska tekniska förvaltningen se över rondellerna, först ut är rondeller utmed Mörners väg där det är mycket tung trafik blandat med cyklister vid rondeller.

Växjö

Ökad trafikintensitet

Växjö kommun uppger att den så kallade ”Lundamodellen” där cyklister leds ut i rondellen för att blandas med trafiken inte är aktuell längre.

– För flera år sedan visade studier att den modellen var säker. Men nu har Växjö utvecklats, vi har blivit fler personer och trafikintensiteten har ökat, vi måste hitta andra lösningar, säger Sofia Stynsberg (M) ordförande i tekniska nämnden till SVT Småland.

Uppdraget gäller att hitta lösningar för att göra det säkrare för cyklister vid större cirkulationsplatser där det är mycket biltrafik och i stället till exempel leda över cyklisterna via cykelbana.

Alla byggs inte om

Men det är därmed inte sagt att alla cirkulationsplatser som är byggda enligt Lundamodellen kommer byggas om.

– Det är många såna rondeller nu men alla lundamodeller tas inte bort. Först ska rondellerna utvärderas, och se hur man kan hitta säkrare lösningar, säger Sofia Stynsberg.

Men om utvärderingen kommer fram till att rondellerna behöver byggas om, blir det så då?

– Då får vi titta på det och se vad det skulle innebära, men vi vill bygga så många trygga passager som vi kan, säger Sofia Stynsberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet