Efter rånen – nu slutar livsmedelsbutiken med kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Coop-butiken på Norrliden i Kalmar tar inte längre emot kontanter som betalning och skälet till det är att öka tryggheten för personalen efter tre rån på kort tid.

Den tredje april slutade Coop-butiken på Norrliden i Kalmar med att hantera kontanter. Nu är det betalning med kort och mobiltelefon som gäller. Beslutet tog ledningen i KF Göta efter att butiken blivit rånad tre gånger under en kort tid, och det har gjort att man är först bland Coops butiker i landet med att inte hantera kontanter.

– Någon måste vara först och åtgärden är ganska drastisk, men det är nog den som ger mest trygghet just nu, säger Maria Johnsson områdeschef för KF Göta.

Två av landets andra stora livsmedelskedjor, ICA och Axfood, har än så länge inga butiker som är kontantfria.

– Varje ICA-butik ägs och drivs av sin egen handlare som själv kan bestämma över betalsätt, men vi känner inte till någon butik som har valt att vara kontantfri, säger Emelie Ericson, pressansvarig på ICA.

Vill öka tryggheten i butiken

Det finns gott om informationsskyltar både utanför butiken och vid kassan som informerar om vad som gäller. Skälet är att öka tryggheten för både personal och kunder. De flesta vi har pratat med är överlag positiva och har full förståelse och förstår varför man har gjort så här. Men det finns även de som riskerar att komma i kläm.

Kunder med kontanter i fickan får vända i dörren här vid Coop butiken i Norrliden i Kalmar – för nu är det bara kort och betalning via mobiltelefon som gäller. Foto: SVT

– Jag tänker på min gamla mamma som inte har något kort och att det finns fler som hon, det säger Monica Ebenhardt som är kund.

Problem för de som inte har ett kreditkort

Maria Johnsson håller med om att det kan uppstå problem för de kunder som inte har möjlighet att handla med kreditkort.

– De kunderna hoppas vi kunna hjälpa med att hitta lösningar så att de kan fortsätta att handla här, säger Maria Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet