Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det ser ut inne i det nya studentlägenheterna på Ryssbygymnasiet i klippet. Foto: Anne Torvinen / SVT

Se nya lägenheterna på Ryssbygymnasiet utanför Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Snart flyttar eleverna som börjar första året i gymnasiet in i helt nybyggda lägenheter på Ryssbygymnasiet med eget kök och egen toalett.

Johan Barrdahl, vd för Ryssbygymnasiet, är nöjd med att nu kunna presentera 84 helt nybyggda lägenheter i en första etapp. I den andra etappen kommer det att byggas ytterligare 88 lägenheter. Bostäderna är till för de elever som inte bor i närheten av Ryssby och måste bo över där i veckorna.

Nästan dubbla priset för de nya lägenheterna

I de gamla studentrummen delade upp till åtta elever på en toalett och omkring tio elever på en dusch. Dessutom var de svåra och dyra att värma upp. Samtidigt blir de nya lägenheterna betydligt dyrare att bo i än i de gamla. Här är hyran 3 900 kronor vilket alltså nästan är det dubbla jämfört med vad de äldre bostäderna kostar.

– Det beror inte bara på att du bor i ett eget rum utan också på att det här är nybyggt. Men vi har försökt att hålla nere kostnaderna så långt det gått, säger Johan Barrdahl.

Regionens krav: Bygg för framtiden

Att skolan trots allt valde att bygga med en betydligt högre standard var ett krav från skolans huvudägare, Region Kronoberg.

– De har gått i borgen för att vi skulle kunna låna till bygget, och då ville de att det skulle vara lägenheter i fall det skulle behöva användas till något annat än skola i framtiden, säger Johan Barrdahl till SVT Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.