Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige, Robert Olesen, ger idag besked att även (S) kommer att förorda ett nytt akutsjukhus i Räppe. Foto: Arkitema/LINK Arkitektur/Pressbild

S avgör sjukhusfrågan i Växjö: Säger ja till akutsjukhus i Räppe

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partigrupp i Region Kronoberg säger ja till att bygga ett nytt sjukhus i Växjöstadsdelen Räppe – och frågan om placeringen av det nya akutsjukhuset tycks därmed avgjord. S bildar nämligen majoritet med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet som redan meddelat att de kommer rösta för Räppe-alternativet.

– Vi har kommit fram till att det bästa för både patienterna och personalen är att vi förhindrar att det blir en byggarbetsplats under väldigt långt tid som man ska jobba i, då är ett nytt sjukhus ett bättre alternativ i det här läget, säger Robert Olesen (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till SVT.

Det formella beslutet om huruvida Växjös nya sjukhus ska byggas i Räppe eller på nuvarande plats som Centrallasarettet tas i regionfullmäktige först den 2 mars. Men Moderaterna (14 mandat), Sverigedemokraterna (8 mandat) och Centerpartiet (7 mandat) har redan lämnat besked att de kommer rösta för förslaget att ett nytt sjukhus ska byggas i Räppe.

Kan stå klart snabbare

Enligt Olesen (S) var det en helt enig grupp som beslutade att partiet ska rösta för ett nytt sjukhus i Räppe i regionfullmäktige.

– Vårt mål är att ge en så bra vård som möjligt till alla som bor i Kronoberg, inte bara idag utan också imorgon. Vi behöver ta hälso- och sjukvården in i framtiden och ny teknik kräver utrymme som inte finns i eller runt befintliga vårdbyggnader i Växjö, säger Robert Olesen (S).

Ett sjukhus i Räppe beräknas kosta runt åtta miljarder kronor och vara inflyttningsklart till 2029. Ett nytt sjukhus söder om järnvägen där Centrallasarettet är beläget idag, beräknas kosta lika mycket men kan vara klart först till 2048, eftersom det måste byggas i etapper.

S: Mer utredning behövs inte

Liberalerna i Kronoberg har tidigare sagt nej till att ett nytt sjukhus byggs i Räppe och vill att frågan ska utredas ytterligare. Olesen (S) tycker däremot att de utredningar som finns idag är tillräckliga.

– Vi har under de här åren tittat på de olika delarna, vi har framfört kritik och fått nya utredningar som har visat på det vi efterfrågat. De utredningar som finns idag är två jämförbara alternativ och två jämförbara utredningar. Vi har tagit ställning i vårt parti hur vi ser på detta utifrån de underlag vi har och landat i att det här är det bästa alternativet för Kronobergarna, säger Robert Olesen (S) till SVT.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har ännu inte gett besked kring hur de kommer rösta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ett nytt akutsjukhus i Räppe komma att se ut – om politikerna väljer att rösta för det alternativet. Se fler bilder i klippet. Foto: Arkitema/LINK Arkitektur

Socialdemokraterna 19

Vänsterpartiet 5

Moderaterna 14

Centerpartiet 7

Kristdemokraterna 5

Liberalerna 3

Sverigedemokraterna 8

Källa: Region Kronoberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet