Anne Karlsson (S) tycker att kommunens politiker måste kommer överens om andra sätt att spara pengar Foto: SVT/Arkiv

S i Ljungby säger nej till skolnedläggningar

Publicerad

Socialdemokraterna i Ljungby är inte redo att stänga några landsbygdsskolor ”överhuvudtaget”. Det meddelar partiet i ett pressmeddelande på måndagen. Det innebär att det omstridda förslaget inte kan få majoritet i fullmäktige.

– Vi har ett minskat invånarantal, vi har kvinnor som försvinner från vår kommun och vi måste se till att attrahera barnfamiljer. Att i det läget lägga ner skolor tror vi inte ökar den attraktiviteten, säger Anne Karlsson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Ljungby till SVT.

Redan för två veckor sedan blev förslaget om nedläggning av tre landsbygdsskolor känd. Hur Socialdemokraterna, som är i opposition i kommunen, hållit sig till förslaget har fram till nu varit okänt.

Varför har det tagit tid att lämna besked?

– Vi ville ha så mycket fakta och underlag som möjligt innan vi tar några förhastade beslut och sen har vi medlemmar som fått säga sitt också.

Underskott bakom förslaget

Förslaget om nedläggning kommer från att det finns ett underskott på 20 miljoner i barn och ungdomsförvaltningen, men hur Socialdemokraterna vill att Ljungby ska spara in de pengarna istället är i nuläget oklart.

Vi kommer nu att träffa andra partier och då får vi gemensamt hitta en lösning. Det finns fler som sagt att de inte vill lägga ner skolor, kanske ha de några konstruktiva förslag.

Har S några konstruktiva förslag?

– Vi sitter och arbetar lite med det. Men inget för presentation idag.

Det formella beslutet om landsbygdsskolornas framtid kommer att fattas i fullmäktige i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.