(S)-ledamöter arga efter Orreforsbesked

Publicerad

Krister Örnfjäder och Désirée Liljevall är båda socialdemokratiska ledamöter från Kalmar län. De ställer nu frågan vad regeringen gör åt situationen i glasriket.

På tisdagen kom beskedet om att produktionen vid glasbruken i Orrefors och Åfors läggs ned och att 130 personer förlorar jobbet. Socialdemokraterna riktar nu kritik mot regeringen och menar att de bara står och tittar på när en del av Sveriges kulturarv rasar samman.

-130 personer förlorar jobbet när glasriket blir av med ytterligare två bruk. Regeringen är knäpptyst. Var det inte jobben som var viktigast?, frågar Krister Örnfjäder i ett pressmeddelande.

–Jag är bedrövad och bestört! Jag har flera gånger påtalat för regeringen att de bör agera. Regeringen måste vakna innan det är för sent. Det här handlar om en unik hantverkstradition och en stor del av vårt kulturarv som håller på att utarmas, säger Désirée Liljevall.

”Har de läst rapporten?”

För drygt en månad sedan släppte länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg, tillsamman med regionförbunden och de fyra kommunerna i Glasriket, på uppdrag av regeringen, en rapport om Glasriket och dess framtid. I rapporten fanns ett antal åtgärdsförslag som skulle kunna hjälpa glasriket att överleva. Bland annat satsningar på infrastrukturen i området. Socialdemokraterna ställer sig nu frågande till varför rapporten beställdes.

–Varför beställer man en rapport som man sedan inte tar någon som helst notis om? Har regeringen ens bemödat sig om att läsa rapporten? säger Désirée Liljevall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glasbruken hotade

Mer i ämnet