(S)-ledamöter arga efter Orreforsbesked

Publicerad

Krister Örnfjäder och Désirée Liljevall är båda socialdemokratiska ledamöter från Kalmar län. De ställer nu frågan vad regeringen gör åt situationen i glasriket.

På tisdagen kom beskedet om att produktionenvid glasbruken i Orrefors och Åfors läggs ned och att 130 personer förlorarjobbet. Socialdemokraterna riktar nu kritik mot regeringen och menar att debara står och tittar på när en del av Sveriges kulturarv rasar samman.

-130 personer förlorar jobbet närglasriket blir av med ytterligare två bruk. Regeringen är knäpptyst. Var detinte jobben som var viktigast?, frågar Krister Örnfjäder i ett pressmeddelande.

Glasbruken hotade

–Jag är bedrövad och bestört! Jag harflera gånger påtalat för regeringen att de bör agera. Regeringen måste vaknainnan det är för sent. Det här handlar om en unik hantverkstradition och enstor del av vårt kulturarv som håller på att utarmas, säger Désirée Liljevall.

”Har de läst rapporten?”

För drygt en månad sedan släppte länsstyrelsernai Kalmar och Kronoberg, tillsamman med regionförbunden och de fyra kommunerna iGlasriket, på uppdrag av regeringen, en rapport om Glasriket och dess framtid.I rapporten fanns ett antal åtgärdsförslag som skulle kunna hjälpa glasriketatt överleva. Bland annat satsningar på infrastrukturen i området.Socialdemokraterna ställer sig nu frågande till varför rapporten beställdes.

–Varför beställer man en rapport somman sedan inte tar någon som helst notis om? Har regeringen ens bemödat sig omatt läsa rapporten? säger Désirée Liljevall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasbruken hotade

Mer i ämnet