Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Emir Bajric berätta om narkotikamarknaden i Växjö- och striden om studentområdet. Foto: Olof Peterson/SVT

Så utnyttjas studenternas bostäder i Växjö i gängens drogkonflikter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att flera skottlossningar i Växjö är kopplade till konflikter i narkotikamarknaden. Ett område som nätverken strider om är Linnéuniversitetets campus – där studenternas bostäder hamnat i skottlinjen.

Natten till nationaldagen smäller flera skott i ett studentområde på campus, ett par hundra meter från polisutbildningens lokaler. Skotten är riktade mot ett hus med studentlägenheter. Efteråt slår regionala insatsstyrkan till mot en lägenhet och griper tre män.

Men den vidare utredningen visar att de gripna männen i själva verket var de som blev beskjutna, uppger åklagaren Jonny Philipsson för SVT. Utredningen är nu nedlagd – eftersom de beskjutna männen inte vill medverka.

Polisen misstänker att skjutningen är en del av konflikten om narkotikamarknaden i Växjö, precis som skottlossningen vid moskén i april, och mordförsöket på en man i Arenastaden i augusti.

– Ett nätverk har bestämt sig för att ta över narkotikamarknaden på campus. De har tvingat bort det andra nätverket som hyrt lägenheter av studenter, säger polisen Emir Bajric från polisens särskilda fokusgrupp mot narkotika.

Hyr lägenheter

Enligt Emir Bajric har det blivit allt vanligare att kriminella hyr lägenheter i andrahand för att lagra och portionera upp narkotika, övernatta och ha nära till köparna. En bild som också syns i förundersökningar som SVT har läst.

– Det är ett sätt för kriminella att gå under radarn, säger Emir Bajric.

Lägenheter på campus är eftertraktade, eftersom det finns många köpare i området – och många studenter som är villiga att hyra ut. En annan plats där det också rör sig många unga, och där polisen har sett kriminella hyra lägenheter är i Arenastaden – där den senaste skjutningen hände.

Hör Emir Bajric berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.