Foto: Maja Suslin, TT

SVT kartlägger – så bra speglar fullmäktige kommunens befolkning

Publicerad

Växjö och Alvesta hamnar i topp i SVT:s rankning över hur väl fullmäktige representerar befolkningens åldrar. Mönsterås ligger bra till när det gäller hur väl fullmäktige speglar invånarnas könsfördelning.

SVT har jämfört könsfördelningen och åldrarna på de som sitter i landets kommunfullmäktige med kommuninvånarna. I Mönsterås kommun bor 51 procent män och 49 procent kvinnor. Fördelningen är densamma i fullmäktige, vilket ger Mönsterås en femteplats bland landets 290 kommuner vad gäller könsfördelningen.

Men Mönsterås är inte representativt för hur det ser ut i kommunerna i Kronobergs län. Tar man ett snitt över länets åtta kommuner är fördelningen 60 procent män i fullmäktige, vilket stämmer dåligt överens med hur befolkningen ser ut med cirka 50 procent män och 50 procent kvinnor.

I Kalmar län är fördelningen något jämnare. Här består fullmäktigeledamöterna i snitt av 57 procent män och 43 procent kvinnor.

Växjö och Alvesta toppar i ålder

Kollar man ålder på fullmäktigeledamöterna i relation till befolkningens ålder sticker Växjö och Alvesta ut, där fullmäktiges åldersfördelning ligger väldigt nära invånarnas. Växjö fullmäktige har landets näst jämnaste åldersfördelning i relation till sin egen befolkning och Alvesta landar på en femteplats.

Tingsryd är en av de kommuner som hamnar långt ner i båda rankningarna, på plats 247 i könsfördelningen och plats 276 vad gäller åldersfördelningen.

Här kan du se hur det ser ut i din kommun

Könsfördelningen i vårt område i procent

Visa

Kronoberg      män    kvinnor

Uppvidinge     66        34

Lessebo          60        40

Tingsryd         63        37

Alvesta           57        43

Älmhult           61        39

Markaryd        60        40

Växjö             57        43

Ljungby         57        43

Kalmar län       män    kvinnor

Högsby           60       40

Torsås             57       43

Mörbylånga     58       42

Hultsfred         64       36

Mönsterås       51       49  

Emmaboda     56       44

Kalmar            56       44

Nybro             57       43

Oskarshamn    53       47

Västervik         56       44

Vimmerby       61       39

Borgholm        57       43

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer