Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförade i Västervik. Foto: SVT/Kaisa AnderssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så mycket kostade kommunens egen granskning

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun betalade 123.382 kronor, plus moms för att låta en extern advokatbyrå granska kommunens hantering av Slottsholmen – välinvesterade pengar enligt kommunalrådet Tomas Kronståhl (S).

Drygt en vecka innan reportaget i Uppdrag granskning sändes, presenterade Västerviks kommun en egen granskning om kommunens hantering av Björn Ulvaeus projekt på Slottsholmen.

Nu har notan från den oberoende advokatbyrån som anlitades landat hos kommunen, och kostnaden blev drygt 123.000 kronor, något som Västerviks-tidningen var först med att berätta. Med moms hamnar kostnaden på 154.227 kronor.

”Gjort ett gediget arbete”

Men kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) tycker att det var väl investerade pengar från kommunens sida:

– Ja verkligen. Det är ungefär 1200 kr i timmen och de har gjort ett gediget arbete och gått igenom nästan 4000 handlingar, säger han.

Ny skriftlig rutin

I granskningen kom advokaterna fram till att kommunen inte begått några juridiska fel under hanteringen av Slottsholmen. Däremot framfördes kritik mot bland annat kommunens rutiner vid utlämnande av allmänna handlingar.

– De åtgärder vi kommer att vidta nu är att vi kommer nog ha en skriftligt dokument där vi tydliggör exakt hur vi hanterar mejl och post och sms och sånt, säger Tomas Kronståhl (S).

Kommer inte anmäla Hjalmarsson (M)

I rapporten skriver även juristerna att oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M) sannolikt begick tjänstefel när han strök meningar ur mejl som UG begärde ut. Men kommunstyrelsen kommer inte att anmäla Hjalmarsson för tjänstefel, trots att möjligheten finns:

– Personen i fråga har bett om ursäkt och är väl medveten om vad han gjort. Innan man tar ett aktivt beslut se till sakens skada, och där har jag svårt att  se att någon part kan vinna på att polisanmäla en sådan sak, säger Tomas Kronståhl (S).

Egen granskning gav trygghet

Men är det inte dyrt, 123.000 kronor och det enda konkreta granskningen lett till är att ni tar fram en skriftlig rutin kring allmänna handlingar?

– Framför allt gav granskningen en trygghet. Annars kunde det blivit en väldig rad med spekulationer och frågor efter programmet. Den kostnaden får man nog se som väldigt relevant i sammanhanget. Det är rent av billigare peng än vad jag tror vi hade fått lägga ut på utredningar i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet