Räddningschef Ingemar Idh: ”Vi har haft svårt att rekrytera deltidsbrandmän i flera år”. Foto: Henrik Montgomery / TT /Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Så här stor är bristen på deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringsbehovet av deltidsbrandmän är mycket större i Kalmar län jämfört med Kronobergs län, det visar en enkätundersökning som Brandmännens riksförbund gjort bland sina medlemmar.

I Kalmar län saknas det idag 40 stycken deltidsbrandmän, enligt en rapport som Brandmännens riksförbund presenterar på fredagen i Almedalen där den så kallade politikerveckan pågår.

Bemanningsläget akut

För två veckan sedan anmälde Vimmerby räddningstjänst den akuta bristen på deltidsbrandmän till Länsstyrelsen i Kalmar län.

Bemanningsläget är lika akut för Högsby räddningstjänst som saknar sex stycken deltidsbrandmän i nuläget.

– Bemanningen har länge varit ansträngd och på dagtid är den nästan akut, säger Ingemar Idh, räddningschef.

20-25 minuters fördröjning vid brand

De flesta deltidsbrandmän som brandstationen har tillgång till arbetar på andra orter och Ingemar Idh har svårt att få ihop full styrka om något skulle hända dagtid. Organisationen är sårbar och han måste förlita sig på att andra räddningsstationer kan ställa upp.

– Idag har vi en tidsfördröjning på 20-25 minuter vid en lägenhetsbrand så där blir det ett stort problem, säger Ingemar Idh.

Orsak: demografiskt problem

Det akuta bemanningsläget på brandstationen i Högsby beror inte på brist på resurser, utan på ett demografiskt problem i kommunen, det menar kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C).

– Det är svårt att rekrytera och det beror på att vi har få individer som är i mitten så att säga – som inte är för gamla eller för unga. Konkret satsar vi nu på ”kombinationstjänster” som innebär att man kan vara kommunanställd och även jobba som deltidsbrandmän, säger Stihna Johansson Evertsson.

Kommunalråd Stihna Johansson Evertsson (C) tror på ”kombiantionstjänster” inom kommunens regi. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

I Kronobergs län saknas det 27 deltidsbrandmän. Rapporten som visar bemanningsläget i hela landet presenteras på fredag i Almedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.