• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så många procent av en normal nederbörd har kommit i år. Se maj och juni i klippet. Foto: Sara Sundstedt/SVT grafik

Grafik: Så lite har det regnat i Småland

Publicerad

Både i maj och juni har det regnat en bråkdel av vad det normalt gör i södra Sverige. Se hur lite det regnat i ditt område – i klippet.

– Det torra vädret dominerade under maj månad och det fortsätter även nu under juni. Maj var en av de torraste majmånaderna som uppmätts, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic till SVT Småland.

I maj kom det ungefär en tiondel av normala mängder regn i stora delar av Småland, visar SMHI:s statistik.

– Många jämför maj 2018 med maj i år, men då var det värre torka eftersom det var varmare och soligare. Juni månad hittills var mycket torr och risken för skogsbrand har varit mycket och extremt stor i hela området, säger Deana Bajic.

Men på fredagen kom några skurar i södra Sverige och meteorologerna räknar med att med regn kommer till helgen – något som förhoppningsvis minskar risken för bränder.

Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I helgen väntas ett regnområde dra in – Tveksamt om det gör någon skillnad. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.