Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paul Robertson jämför torkan med sommaren 2018 (högra bilden) – hör mer i klippet. Foto: Karin Ahlgren/SVT och Johan Nilsson/TT

Slakteriets chock i torkan: ”Anmälningarna ökade med 300 procent”

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka ökade anmälningarna till Sveriges största slakterikoncern, KLS, med 300 procent. Orsaken är torkan och den dåliga förstaskörden. Lantbrukare är oroliga att fodret inte ska räcka.

– Fram till vecka 22 var det som ett normalt år. Sedan hände något, säger Paul Robertson, vice vd på KLS.

Han berättar att lantbrukare hör av sig, de är oroliga för att inte få ihop fodret. Man undrar vad som kan hända med köttpriserna och det finns en oro för att det ska bli köer till slakterierna.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Ökar kapaciteten

Paul Robertson kallar de ökade anmälningarna för en ”extrem utveckling” som han bara känner igen från sommaren 2018. Nu har slakteriet i sin tur gått upp i kapacitet med åtta procent. I Kalmar börjar de arbeta på lördagar.

Samtidigt är slakt inte en lösning på foderbristen, säger Paul Robertson – viktigare är att hitta lösningar för fodret så länge det går.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet