Cecilia Wallinder är rektor på Vislandaskolan.

Särbegåvade eleven Gabriel flyttades upp tre klasser

Uppdaterad
Publicerad

När Gabriel mådde dåligt i skolan fick han ha gå till skolpsykolog och senare göra en utredning som konstaterade att han var särbegåvad. Efter det jobbade skolan fram en skolgång som idag passar Gabriel.

Numera går Gabriel i årskurs åtta istället för i femman. Och att Vislandaskolan kunde lösa situationen för Gabriel beror på att alla parter involverades menar rektorn.

– Vi tittade på Gabriels behov och funderade ut tillsammans med alla som behöver vara med och fundera. Det var naturligtvis Gabriel själv och hans föräldrar, skolpsykolog, specialpedagog och dåvarande rektor som tillsammans tog det här beslutet, säger Cecilia Wallinder.  

Alvesta

Inte alla flyttas upp 

Skolan landade till slut i att den bästa lösningen skulle vara att Gabriel flyttades upp tre klasser. Trots att det, enligt Skolverket, är så mycket som en elev i varje klass som räknas som särbegåvad är situationen ovanlig både på Vislandaskolan och många andra platser i Sverige.   

– Det är inte självklart att alla flyttas upp, man måste ta hänsyn till att man byter kompisar när det gäller ålder och det är en utmaning. Vi kan inte allt om särbegåvning och vi kan inte allt om något annat heller. Vi håller hela tiden på att lära oss hur man möter elever på bästa sätt, vi är nog aldrig fullärda, säger Cecilia Wallinder, rektor på Vislandaskolan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet