De barnmorskestudenter som SVT Nyheter Småland pratat med känner en otrygghet på grund av att de upplever att förlossningskliniken är underbemannad. Klinikledningen tror att en dygnskoordinator kan vara en del av lösningen.
– Vi tror att det är en lockande faktor för barnmorskor att dels stanna kvar men också komma hit och arbeta. Det är en trygghet, säger överläkare och verksamhetschef Ann-Marie Berglund.
Mer tid åt den födande
En koordinator kan hjälpa till genom att stötta kollegorna, fördela arbetet samt svara i telefonen.
– Får förlossningsbarnmorskan den avlastningen kan man ägna mer tid åt den födande kvinnan, säger Ann-Marie Berglund.
För att uppfylla nationella riktlinjer ska kliniken också börja undersöka kvinnor i vecka 41 och sätta igång förlossningen vilket kräver fler personalinsatser.
I dagsläget finns en koordinator på förlossningen i Kalmar men som endast är på plats under dagtid på vardagarna.
En aktivt födande per barnmorska
Nationellt diskuteras det om att barnmorskorna vill ha en aktivt födande per barnmorska, något som studenterna också tar upp i sitt brev.
Ann-Marie Berglund förklarar att det är något som man strävar efter men som är svårt att bemanna för då förlossningsverksamheten styrs av naturens lagar.
– Ska du bemanna upp så mycket att du ska uppfylla det att du alltid ska ha enbart en födande kvinna, så fungerar det inte rent arbetsmässigt, för då kommer man ju inte ha sysselsättning under alla arbetspass. Man måste lägga sig på medel där, säger Ann-Marie Berglund.
Studenternas punkter – klinikledningens svar
1. En trygg introduktion till yrket genom ”trygg start-programmet” med 10-12 veckors introduktion och mentorskap så att vi kan utvecklas till kompetenta barnmorskor.
Svar: Alla nyutbildade barnmorskor får tio veckors introduktion på kvinnokliniken i Kalmar fördelat på förlossning/BB.
2. En period på minst 6 månader där vi enbart vårdar en födande åt gången och att klinikens strävan skall vara en aktivt födande per barnmorska.
Svar: Under de första månaderna har en nyfärdig barnmorska endast en födande kvinna åt gången.
3. Inget tvång till att arbeta treskift, det bör vara frivilligt, för att kunna kombinera vårt yrkesval och samtidigt kunna träffa våra familjer.
Svar: Det är inget krav på att arbeta treskift, däremot ingår obekväm arbetstid enligt AB (Allmänna bestämmelser) i anställningen.
4. Arbetstidsförkortning likt den som finns på förlossningen i Varberg med
34h/vecka vid blandad kväll och dagtjänstgöring vore önskvärt så vi hinner återhämta oss mellan våra arbetspass.
Svar: Arbetar man treskift som barnmorska har man en veckoarbetstid på 34:20 enligt AB (Allmänna bestämmelser).
5. En ingångslön på minst 36 000, därefter ska individuella ingångslöner sättas utifrån tidigare arbetslivserfarenhet och utbildningar.
Svar: Detta är en central förhandlingsfråga mellan region och fackförbund.
6. En god löneutveckling bör införas för att få barnmorskor att stanna kvar på arbetsplatsen.
En erfaren barnmorska ska inte tjäna mindre än en nyexaminerad. Det ska löna sig att stanna kvar på en arbetsplats och vi vill se att man investerar i erfarenhet och kunskap.
Svar: En god löneutveckling eftersträvas enligt regionens lönekulturriktlinjer.
7. En fungerande sommarbemanning där vi kan ta ut vår semester i lugn och ro utan
avbrott, uppskjutande, beordringar eller sms om att komma in på extrapass och dubbelpass för att lösa bemanningen.
Svar: Sommaren har varit problematisk att lösa, men alla som önskat har fått fyra veckors sommarsemester. Dubbelpass samt extrapass utöver schema har förekommit, men ingen har tvingats till att avbryta eller skjuta upp semester och inga beordringar har skett.
8. Möjlighet till kombinationstjänst med 50% på förlossningen och 50% på barnmorskemottagning och att caseload övervägs som arbetsmodell, eftersom det finns god evidens för att det avsevärt förbättrar upplevelsen för våra födande och minskar risken för utbrändhet för barnmorskor.
Svar: Kliniken är öppen för förslag på olika arbetsmodeller.