Arkivbild. Tjurkalven på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Sågade av hornen på oxar – åtalas för djurplågeri

Publicerad

En djurhållare i Oskarshamn åtalas för djurplågeri sedan han för hand sågat av hornen på flera av sina nötkreatur.

Enligt anmälan från länsstyrelsen har ingreppet orsakat svår smärta för djuren.

Ingreppen ska ha skett under sommaren 2016 och upptäcktes, efter en anmälan, av länsstyrelsen i februari i år, skriver Kvällsposten.

Under besöket i februari hittade länsstyrelsens kontrollanter två stycken unga oxar i ett stall, som var täckta av blod och hade stora sår på hjässorna. Det visade sig att ägaren sågat av deras horn för hand med en såg, och utan bedövning.

Normalt avhornas kalvar med hjälp av brännjärn och ingreppet får endast utföras av veterinärer eller certifierade husdjurstekniker. Djuren ska dessutom alltid vara bedövade vid tillfället.

En veterinär som tittat på bilderna av oxarna har gjort bedömningen att djuren måste ha lidit av kraftiga smärtor och att ingreppet är att jämföra med att man sågat i skallen på djuren. Djuren ska ha varit fastbundna och vakna vid ingreppet.

Efteråt ska djuren ha drabbats av infektioner vid såren på huvudet och hornen har därefter börjat växa inåt.

Lantbrukaren, som är i 50-årsåldern, har erkänt och förklarar sitt agerande med att man ”alltid gjort på det sättet på gården”. Fallet om djurplågeri ska nu upp för förhandling i Kalmar tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.